Geschiedenis
Hard werken als rode draad: een terugblik op een groeiend familiebedrijf.
In 1978 begon Barend Labee bij de Vezelpers in Langerak, waar hij 13 jaar lang met veel toewijding werkte. Toen het bedrijf in 1991 besloot de vestiging te sluiten, namen zijn toenmalige vrouw en hij een moedige stap: ze besloten de vestiging zelf over te nemen.

1991
“Waarom gaan we het niet zelf proberen?”.
Met 11 vrachtwagens, 40 opleggers, 70 containers en alle medewerkers die meegingen in dit avontuur, begon de reis als zelfstandig bedrijf. We zamelden houtvezels voor de productie van houtvezelbalen, haardblokken en houtkorrels.
1993
Een zwarte bladzijde die onze koers beïnvloedde.
Een brand in Langerak had grote gevolgen. In onze stofbunker vond een explosie plaats en de daaropvolgende vuurbal richtte enorm veel schade aan. Ons pand ging volledig verloren, maar het meest ingrijpende was het verlies van mensenlevens. Het was een zeer verdrietige gebeurtenis, die achteraf gezien een bepalende factor was in de koers van het bedrijf.
1993
Meer ruimte, meer hout!.
Houtvezelbalen en houtkorrels werden vanaf nu óók in Moerdijk geproduceerd! Wij waren het enige Nederlandse bedrijf aangesloten bij de Vereniging van Houthandelaren: Een vereniging die alleen werkt met gecertificeerd hout.
1994
Schepen & Schoorsteenvegers.
De eerste export van houtpellets per zeeschip naar Zweden en Denemarken markeerde een belangrijke mijlpaal. Dit was de start voor onze export wereldwijd. Ook was hier het begin voor het produceren van ons nu bekende schoorsteenvegerblok.
1996
Nieuwe muren, nieuwe mogelijkheden.
Door onze blijvende ontwikkelingen en groei, onder andere door onze groeiende export naar het buitenland, hadden we weer meer ruimte nodig. Omdat we in Moerdijk wilden blijven, hebben we ons nieuwe pand in Moerdijk aan de Apolloweg gebouwd.

1996
Brand Vlasweg.
In dit jaar volgde opnieuw een brand, waarbij ons bedrijf in Moerdijk volledig afbrandde. Hier hebben wij geleerd om onze gebouwen in compartimenten te gaan verdelen, zodat zo’n grote brand niet weer kon plaatsvinden. Daarnaast hebben we toen een vonkendetectiesysteem laten installeren. Veiligheid voorop.2000
De vlam verspreidt zich.
Onze haardblokkenproductie verhuisde nu definitief van Langerak naar Moerdijk. Dit betekende het afscheid van onze eerste locatie. Tegelijkertijd kreeg het bedrijf een nieuwe naam: Woodflame.

2003
Panden, panden, panden!.
We hadden goede hallen en een goedlopende fabriek voor onze houtpellets en haardblokken. Toch kwamen we steeds vaker opslagruimte tekort, waardoor we in Moerdijk extra panden hebben aangeschaft.
2006
Zo vader, zo zoons.
Alex en Herbert Labee hebben in dit jaar het bedrijf overgenomen. Samen met Hylko Brandsma, die aantrad als directeur, zijn zij het bedrijf gaan leiden vanaf 1 januari 2007.
2007
Van samenwerking naar overname.
Door de groeiende behoefte aan grondstoffen zochten we contact met Houtvezel Moerdijk. Wat begon als een samenwerkingsplan leidde tot een overname. De eigenaar, Arie Kwakernaat, is hierbij ook in ‘team Labee’ gekomen en tot op heden is hij een waardevolle kracht binnen ons bedrijf.

2011
Van handen schudden naar handtekeningen zetten.
De houtmotcentrale in Rijen was op zoek naar iemand om het over te nemen en wij sprongen hierop in. Dit bracht zekerheid in de aanwas van onze grondstoffen.
2012
De buurman is maar één keer te koop.
Het bedrijfspand naast ons hoofdkantoor werd te koop gezet. Dit was ideaal voor het uitbreiden van onze hallen naast de deur.
2014
Noord, Zuid, West.. Oostelijke randweg.
In 2014 kochten we in Moerdijk een nieuw bedrijfpand met een oppervlakte van ruim 14.000 vierkante meter. Deze locatie, die we nu kennen als ‘hal 8’, biedt ruimte voor meer dan 50.000 ton bulkopslag en 7.000 palleten. Het perceel ligt namelijk niet alleen aan de kade van de Port of Moerdijk, maar heeft ook een spoorlijn lopen tot in de hal.

2015
Houtpellets voor particulieren.
Door de veranderde afzetmarkt voor energiepellets in 2015 moesten we inspelen op de opkomende particuliere markt. Naast korrels voor fabrieken, begonnen we ook korrels voor huishoudens te produceren, wat de aanschaf van een geautomatiseerde inpaklijn vereiste.
2016
Overname Houtvezelland Bioflam.
Omdat we behoefte hadden aan uitbreiding van ons transportbedrijf en tegelijkertijd het verkrijgen van grondstoffen alleen maar belangrijker werd, gingen wij op zoek naar nieuwe bronnen. Zo kwamen we in België terecht bij Bioflam, een speler die een deel van de Belgische markt beleverde.
2017
Snel, sneller, snelst.
Het duurde niet lang of meerdere inpaklijnen volgden. Zo gingen we van 7 ton per uur, naar 30 ton per uur, naar 38 ton per uur. De particuliere markt zat in een stroomversnelling en wij konden (gelukkig) vrijwel meteen aan de vraag voldoen.
2018
Het loopt (rijdt) op rolletjes.
De deelovername van Fouragehandel Bus (de inzameling van houtvezel en zaagsel) zorgde ervoor dat we ongeveer 100 nieuwe containers kregen, die al bij verschillende klanten stonden. Dit was een perfecte aanvulling op de nog steeds groeiende vraag naar onze grondstoffen.
2019
Van concurrent naar collectief.
‘De Lange Houtvezel- en Zaagselhandel’ stond te koop. Onze positie in de markt zou met deze aankoop nog sterker zijn, dus over deze stap hoefden we niet lang na te denken. Na deze koop is de Labee Group van midden- en kleinbedrijf naar groot zakelijk bedrijf gegaan.
2020
We zijn iets op het spoor.
Bij de aankoop van ons pand aan de Oostelijke Randweg lag een ongebruikte spoorlijn. Na renovatie konden we vanaf ons terrein laden en lossen, waarmee we 1.956.522 liter zonnebloemolie per trein konden ontvangen en overladen.

2021
Uitbreiding Tankenpark.
Door de groeiende vraag naar extra opslagruimte van onszelf en onze vaste klanten, hebben we circulaire tanks aangeschaft. Hiermee hebben we ons bestaande tankenpark uitgebreid en is Tankstorage Moerdijk B.V. onze nieuwste dochteronderneming geworden.
2023
Meer panden, meer power.
In 2023 werd de locatie ‘de Roode Vaart’ gekocht, om de capaciteit van ons transportbedrijf te vergroten. Ook de aankoop van Apolloweg 15 was een belangrijke stap, die ons de extra ruimte gaf voor groei en het optimaliseren van onze logistieke processen.
2024
Spoor naar succes.
Onze spoorlijn werd al gebruikt voor het overladen van zonnebloemolie, maar ons pand op Hal 8, oorspronkelijk gebouwd voor stalen coils, bleek nog steeds geschikt om deze activiteit weer op te pakken.
